Centrum

Ut Sneek lied

Ergens midden in het Friese land ligt een stad met een rijk verleden Stad met een naam die men overal kent, vanaf vroeger tot aan heden. Want wie kent niet het Friese Snits, in het hartje van het noorden. Luister daarom naar dit lied, en let goed op mijn woorden. Sneek met je oude gevels Sneek met je waterpoort, we hebben in ons Nederlandje al zoveel over jou gehoord. Denk maar aan het skûtsjesilen, heerlijk om daar bij te zijn. En vergeet vooral de Sneekweek niet, dat machtig zeilfestijn! Je bent een stad, Sneek, Je hoort er bij Je zult het blijven de stad van mij Je zult het blijven mijn hele leven, de mooiste stad Sneek, de stad van mij.

(foto boven)
De Wip in het centrum van Sneek werd vroeger Nieuwenoord genoemd. Hier het gezicht op wat nu Grand-Café de Walrus is gevestigd. De oude Bioscoop Avon was ook aan het Nieuwenoord gevestigd. Met onder het Theater Snackbar Mulders.

(foto boven)
Het Depot van de Twentsche Bierbrouwerij Almelo in Sneek Ook wel Bierhûs of het Café Kuipers van Sneek op de hoek van het Hoogend en de Singel. Op de achtergrond is nog de toren van de Katholieke Martinus Kerk te zien. De Singel aan de rechterkant en links werd toen nog het Achterom genoemd, omdat de voorname winkeliers aan het Grootzand waren gevestigd.

(foto boven)
Nog een prachtige foto van de Singel (Achterom) Met het bruggetje op de voorgrond dat ter hoogte van de Korte Pijpsteeg de verbinding met de overkant had. De Singel is eerst gedempt tot aan de overkluizing die je hier op de achtergrond nog kan zien. Ter hoogte van het Hooi-blok. Later is ook dit laatste stuk gedempt.

(foto boven)
Foto van de Jousterkade met op de voorgrond de nog bestaande Dokters-woning. Daar achter is nog de oude beschuitfabriek te zien. Deze is later gesloopt om ruimte te maken voor het steeds drukker worden verkeer.  Ook is op de achtergrond nog de boerderij te zien van het Zomerrak.

(foto boven)
Nogmaals de Jousterkade maar nu van de ander kant. Op de voorgrond de oude beschuit fabriek en naast het pand een prachtige ophaalbrug waar ook de Tram gebruik van moest maken. Het balkon op de voorgrond is van het Sport Café de Kroon.

(foto boven)
Nog een keer Jousterkade nu ter hoogte van het Oosterdijk in Sneek. Met op de voorgrond de Tramrails die zo als je kunt zien ook weer over de ophaal brug zijn weg vervolgd. Op de voorgrond nog de Tabak zaak van der Werf.

(foto boven)
Gezicht op het oosterdijk in Sneek. Links op de hoek zat de sigarenzaak van Ligthart en de tabakswinkel van H. van der Werf. In 1967 is op deze plaats het glazen gebouw van de Boer-Licht gekomen.

(foto boven)
Het Oosterdijk in Sneek met in de achtergrond de Martini kerk. Dit is nog in de tijd met koetsjes en handkarren. op het bord staat nog te lezen  Wollen en katoen van W. Nauta

(foto boven)
Prachtige foto van het Schaapmarkt Plein met Hotel de Stad Munster later Vroom en Dreesman en heden de Sting.  Rechts het pakhuis van Magazijn de Zon en het Sigarenhuis van Bloemhof. Nu zit hier Snackbar La Bamba

(foto boven)
Hier een kijkje op de Singel toen deze nog Achterom werd genoemd. De boot in  het water is ter hoogte van de zaak van de tabakszaak Primera Jorna, en in de  panden daarvoor zit nu de IJssalon Min 12.  In het witte huis aan de overkant met de fraaie trapgevel zat de Sneker Nieuwsblad nu is het Doppio Espresso Sneek.


(foto boven)
De Singel op deze foto tot aan het Hooiblok het laatste stukje op de foto hierboven is hier al gedempt. Later is de demping tot aan het Hoogend gerealiseerd. Links op de  foto het garage bedrijf van Sip Hanenburg en later Loots en Fritsma.

2 gedachten aan “Centrum”

  1. De bakkerij van Harkema was in de 2e Woudstraat gevestigd ongeveer op nr 33. Bakker Harkema ventte overdag zijn bakkerszaken uit vanaf zijn kar en zijn vrouw runde de winkel in de 2e Woudstraat. Volgens mijn herinnering werd het brood toegeleverd door bakker Velds.
    Toen wij bakjer Harkema een keer vroegen of hij ook “ Kalverpoten “ had ( speciale koek ) antwoordde hij met “ ja hoor “ waarop wij zeiden , “ dat dochten we al want jou lope su nuver “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.