Immigrant

  Slate Hill “verblijf gast bij het gouden Huwelijksdag Diner” 

Gisteren vijftig jaar geleden een jonge
Nederlandse immigrant die al zes

maanden in Amerika verbleef. Trouwde
zijn jeugd liefde op de zelfde dag dat ze
aankwamen in Ney York City vanuit
Holland. Hendrik Haakmeester en
Johanna Maria Hoogeveen die waren
gehuwd op 11 mei 1904 door een
geestelijke van de immigratie dienst.
Zo werden de laatste avond getrakteerd
op een buffet bij de YMCA om hun
gouden huwelijksdag te vieren.

Het begin van het gezin Hendrik Haakmeester

Meneer Hendrik Haakmeester was geboren in Holland de tweede juli 1882 als zoon van Maarten Haakmeester en Trijntje Zeilmaker en 21 jaar later vertrok hij naar Amerika als immigrant. Mevrouw Haakmeester was geboren in Holland op 25 januari 1885, dochter van John en Derkje Westma. Het pas getrouwde stel nestelde zich in Passaic (N.J.) waar Hendrik Haakmeester werkte bij een bedrijf dat metalen plafonds maakte. Vijf jaar later bouwden ze een eigen huis in Clifton (N.J.) waar ze twintig jaar lang woonden. Ze werden neutraliseerde burgers van de United State op 19 februari 1919.

Meneer Haakmeester stopte met het werken als staal arbeider in 1929 en in april dit jaar, kocht hij een boerderij in Hamtonburg. Hendrik en zijn vrouw werden landbouwers. Ze gingen met pensioen in 1945 en verhuisden naar Middletown, waar ze verbleven voor zeven jaar. De laatste jaren woonden ze weer op Slate Hill waar meneer Haakmeester zijn zoon Henry, mee hielp met het boeren werk.

Permissie van de koningin

Meneer Haakmeester diende voor een jaar bij het Nederlandse leger voor dat hij naar Amerika kwam. Na een jaar dienstplicht moest hij beschikbaar blijven voor het reserve korps voor zeven jaar. Om hem van deze plicht te ontslaan, voor dat hij naar Amerika wilde gaan moest hij dispensatie krijgen van de Nederlandse Koningin Wilhelmina.

Mevrouw Haakmeester vindt het erg leuk om manden te vlechten als hobby Ook het metselwerk van de boerderij van haar zoon neemt zij voor haar rekening. En ze helpt ook nog mee in de schuur. Mevrouw Haakmeester kookt zelf nog en doet daarnaast ook nog haar eigen huishouding. Vrienden uit Middletown, State Hill, Cambell Hall, New Hamton en Passaic, Sussex, Clifton en Fairlawn (NJ) verbleven de laatste nacht in de YMCA na een feestelijk Gouden Huwelijks Diner.
12 mei 1954
Lokale krant uit Orange County.

Plaats een reactie: