Oosterdijk

De winkelstraat in Sneek is natuurlijk het Oosterdijk waar ook C & A is begonnen met een stoffen en kleding zaak. Op het Oosterdijk kon je elkaar vroeger treffen. Vaak heen en weer lopen over het Oosterdijk en hopen dat een leuk meisje haar zakdoek liet vallen. En als het dan goed was had je misschien een afspraakje voor naar de Bioscoop. Op de hoek Jouster kade en het Oosterdijk had je Sake staan, met zijn wandelstok en iedereen moest het natuurlijk ondergaan de onverbiddelijke tik van zijn wandelstok.

(oude advertentie)
H.BRENNINKMEIJER ZONEN
berichten de ontvangst  der
nieuwe  Deventer, Brussels
en Tapestry, Tapijten,
Karpetten Loopers,
alsmede een ruime sortering
Stoffen en Ornamenten
voor Overgordijnen.

(foto boven)
Dit is hetzelfde kruispunt maar dan in het jaar 1832. van drukte kan je nu niet spreken. Het Oosterdijk met aan het eind de grote Martinikerk die bijna van alle kanten in Sneek kan zien staan, dus erg beeld bepalend. De handkar was in deze tijd een belangrijk vervoer middel.

(foto boven)
De Oosterpoort brug die heel lang dienst heeft gedaan met rechts nog het
brugwachtershuisje zichtbaar De opkomst van de reclame borden kwam rond deze tijd snel op zetten getuige deze borden De foto is waarschijnlijk uit 1950, toen Sneek zijn 425 jarig bestaan als vrije koopstad vierde.

(foto boven)
Gezicht op het Oosterdijk met winkelend publiek en de mooie smeed ijzer gekrulde hekken Wie weet wat de paal rechts op de voorgrond voorstelde. Volgens lezers is het een oude ANWB wijzer. Wie kan mij hier meer over vertellen?

(foto boven)
Prachtige foto van het Oosterdijk met links de kleding winkel van Nauta. Aan de rechterkant zie je de fraaie smeedijzeren hekken en de uithang borden.

(foto boven)
Iedereen verzamelen voor de fotograaf. Prachtig uitzicht naar de stad toe met op de achtergrond nog net te zien de grote kerk. (Martinikerk)

(foto boven)

Het Oosterdijk met de winkel van C&A hier zijn Clemens & August Brenninkmeijer de Lapkepoepen uit Metingen (Duitsland) met hun eerste kledingzaak begonnen. Al snel veroverden zij Nederland en zijn de winkels in praktisch elke stad te vinden.

(foto boven)
Nogmaals kijkje op het Oosterdijk met links het Vulpenhuis en rechts Aukema Meubelen.

(foto boven)
Het Oosterdijk in Sneek nu vanuit de Wijde Burgstraat bekeken. Met op de hoek links de Winkel van Abeln met Dames en Kinderhoeden. Grote keuze. Rechts het pand van bankier Bruning.

(foto boven)
De zelfde hoek als de vorige foto. Nu is de winkel voorzien van een prachtige zwaan boven de ingang Het is nu de Café  “De Witte Zwaan” rechts nog het pand van bankier Bruning en later tandarts P. van Ham later heeft de AMRO bank hier zijn onderkomen van gemaakt Ook hangt er een prachtige smeedijzeren lamp aan de gevel. Rechts ook een fraai balkon en een smeed ijzeren hek.  prachtige kijk op het Oosterdijk. Hierna is de Hoedenzaak van Abeln naar de hoek van Gedempte Pol met de Wijde burgstraat verhuist, naar de overkant dus.

(foto boven)
Kwart voor twaalf op het Oosterdijk met rechts op de hoek het voormalige bank gebouw van de AMRO bank van Sneek. Links het bekende pand van juwelier Repko met de klok op de hoek van het pand. Naast het pand van Repko is C & A begonnen met een stoffen en kledingzaak en is nu uitgegroeid tot meest bekende kledingzaak van ons land.

(foto boven)
Een vrolijk versiert Oosterdijk om vijf over half vier. Het verkeer wordt hier nog toegestaan en wordt door middel van stoplichten bediend. Links nu de winkel van Juwelier Repko

Plaats een reactie: