Sperkhem

Welkom in het Sperkhem en Tuindorp

Het Sperkhem in Sneek was erg bekend om zijn industrie die zich met name aan de stadsgrachten hadden gevestigd. Wouda’s Meelfabriek, Beton fabriek Erven Feenstra. Flexa verffabriek en de pepermunt fabriek van Tonnema. Ook werd er in 1966 een Manage geopend en waren er scholen in de wijk, zoals de ABS (ambachtsschool) de Sipkes Mavo, Sperkhemschool, Schippersschool, en de Koningin Wilhelmina school. Voetbal verenigingen hadden hier hun sportvelden en er was een eigen Multifunctioneel Centrum “De Harmonie” waar menig artiest zijn optreden gaf. Wat dacht je van “De Kaloha Hawaiians” of van Fonger Vlas met z’n hit “het Geitsje!”

(foto boven)

De Harinxmabrug (Wouda’s meelbrugge) (Sperkhembruge) De poort van het Sperkhem de prachtige geklonken brug met een even zo mooi brugwachters huisje. Na de renovatie was de mooie windvaantje van het koperen skûtsje weer op het brugwachters huisje geplaatst, helaas snel daarna ook weer verdwenen. Met aan de linkerkant de meelfabriek van Wouda. Aan de rechterkant zie je nog de achterzijde van de Rooms Katholieke Kerk “Martinus” met bijbehorende pastorie.

(foto boven)
De Vivo Kruidenierswinkel van Gerrit Kluin op de hoek van de Johan Willem Frisostraat en de Willem Lodewijkstraat. In deze winkel zat eerst de heer H. Rienstra en daarna kwam de familie Kluin in het winkeltje

Hieronder nog een paar Kruidenierswinkels uit het Sperkhem Tuindorp

De Groenteboeren in de Wijk
Tjitte de BoerOppenhuizerweg
De HaanVan der Heibuurt
Been Grossier Groente en Fruit2de Woudstraat
Thijs de JongWillem de Zwijgerstraat 85
Weduwe Hoekstra2de Woudstraat
Visser AardappelhandelKoopmansgracht
Boot Aardappelhandel1ste Woudstraat
A. Beima Aardappelhandel2de Woudstraat
De Markthal familie de Jonge 3de Woudstraat 59
De Bakkers in de Wijk
NijholdOppenhuizerweg
Wijbren BoschmaOppenhuizerweg
J. H. Harkema Electrieche bakkerij2de Woudstraat 33
FaberJohan Willem Frisostraat 22 
KuipersJohan Willem Frisostraat 22  
Wagenaar “de Pelikaan”Johan Willem Frisostraat 42  
Theo ten DamJohan Willem Frisostraat 42  
De Slagers in de Wijk
WitteveenJohan Willem Frisostraat 20   
RijpkemaJohan Willem Frisostraat 20  
Josje GorterJohan Willem Frisostraat 20  
Paul FeenstraJohan Willem Frisostraat 20 
R.R. Westra3de Woudstraat 58
Ale van der Werf  (voor heen Beima)2de Woudstraat 1
AbmaWillem Lodewijkstraat
En de melkboeren in de Wijk
Bootsma1ste Woudstraat
Huisman2de Woudstraat
Van der Veen3de Woudstraat
BootsmaFokkersbuurt
VisserWillem de Zwijgerstraat
Post     (in 1960 van den Akker)Willem Frederikstraat
BoersmaJohan Willem Frisostraat
H. BootsmaOppenhuizerdwarsstraat
Cornelis BaardaBourbonstraat
DraaijerWillem de Zwijgerstraat
HaagsmaMaria Louisestraat
HamersmaWillem de Zwijgerstraat
O. de Jong2de Zomerrak

(foto boven)
Aan de overkant van de Johan Willem Friso straat zat de klompenhandel van
de heer Ids Modderman. op de hoek van de 1 ste Woudstraat en de Johan Willem Frisostraat. Dit pand zat recht tegenover de slagerij van Rijpkema en is nu een kapsalon waar al meerdere kapperszaken in hebben gezeten. Nu is het de Haarstudio van Horjus.

(oude advertentie )
Door deze vestig ik beleeft uwe aandacht op mijn
DAMES- EN HEERENKLEERMAKERIJ.
steeds voorradig moderne Engelse en andere stoffen
Prima coupe – – – Nette afwerking- – – Billijke prijzen – – –
Aan huis te ontbieden, Aanbevelend      F. FLUITSMA
3 de Woudstraat Sneek

(foto boven}

De 2 de Woudstraat in het midden van de straat. Rechts op de hoek zat de Tabswinkel van Weduwe M. de Jong daarna kruidenier Schraa en later melkboer Hoeksema. Vlak ernaast in het recht op getrokken pand een winkeltje in breigaren. Links het tweede pand Machinale Houtbewerking Syperda later Zonwering bedrijf Greidanus. Daarnaast zat schildersbedrijf Tjerk Kuipers.

(foto boven)
We zien hier de 1e Woudstraat met rechts de vrije Christelijke “Da Costa school” gebouwd rond 1912 en bestaat nu uit 2 garageboxen. Het speelplein is nu een parkeerplaats geworden. Op de achtergrond zien we nog de gebouwen van de Sperkhemschool en het Wûmkeshuis.

(foto boven)
De Woudvaartkade gezien vanaf de Selfhelpweg. Met rechts de winkel van de familie de Haan verder nog een stukje Woudstraat wat deels is afgebroken. Met op de beide hoeken nog winkeltjes. rechts zat de groente winkel van Hoekstra en links de winkel van Been, hier zit nu snackcorner van Alex. voorheen Frits Reen en daar voor Kloosterman.

(foto boven)
De Grossier Been in de tweede Woudstraat met de handel in Boter, Kaas en Eieren. Op de deur staat Kruidenierswaren Zuurkool, Sla en Snijbonen. Het hele blok huizen naast het pand is gedeeltelijk gesloopt hiervoor in de plaats zijn er parkeerplaatsen bij gekomen. Wat opvalt is de prachtige rolstoel op deze foto.

(foto boven)

De Groothandel van Been in de 2 de Woudstraat met groente en fruit. Op deze afbeelding is het de Antiekzaak van Joop Ruurda. Er is nu een woonhuis boven op het pand gebouwd. Rechts ga ja naar de 1ste Woudstraat. Het blok is nu afgebroken en zijn er parkeer plaatsen gerealiseerd. Aan de overkant links zit nu een Snackbar (foto onder)

(Foto boven)
De Corner snackbar op de hoek 2 de Woudstraat. Eigenaren van het pand waren onder andere De Familie Kloosterman, Frits Reen, Iske de Vries, Pietersen en Anneke Frohlig . Nu nog snackbar eigenaar Alex. In dit pand zat eerst een Aardappelhandel van de heer A. Beima later kwam de Slager Ale van der Werf in dit zelfde pand. En nu dus een al een langere tijd een Snackbar

(foto boven)
Woudvaartkade met links de Taanhuisjes daarnaast het Klompehûske van de familie Ringma en dan het winkeltje van Klaske de Vries die op deze plek een kruideniers winkeltje runde. Naast Bier verkocht zij ook sigaretten. De ruimte naast de winkel is nu een fietspad geworden naar de Woutstraten.

(foto boven)
De 10%  Végé winkel van kruidenier De Jong aan de Willem Lodewijkstraat op de hoek met de Oppenhuizerweg. Op de reclame borden is te lezen dat hij ook het wasmiddel Persil verkocht. Het pand is nu verscholen achter een haag, maar heeft nu een woonfunctie. Naast de winkel rechts zat het Vredeskerkje van de evangelist Johannes Horn die hier zijn volgelingen doopte.


Hier een foto van de bakker Wijbren Boschma aan de Oppenhuizerweg in Sneek. Naast de winkel zit een steeg die naar de Zomerrak gaat. Waarschijnlijk staat er wat te gebeuren, iedereen kijkt gespannen naar de fotograaf in de deuropening staat vermoedelijk bakker Wijbren die ook banket bakker was.

(foto boven)
De Koningin Wilhelmina School in de Frederik Hendrikstraat hoek Johan Willem Frisostraat De kinderen gaan naar school. Op de hoek is nog net de fraaie lantarenpaal te zien. Hier konden de kinderen gewoon op straat spelen, wel even uitkijken voor die ene fiets. Nog een prachtig bewaard straatbeeld.

(foto boven)
Gezicht vanuit de Frederik Hendrikstraat op de Wilhelmina en de Schippersschool. De Schippersschool is nu Wijkgebouw de Eekmolen. Dit is de naam van de oude Eekmolen die aan de Woudvaart heeft gestaan. Dit was een Schorsmolen voor het fijn malen van eekschors ook wel bark genoemd. Daarvan kon met water weer looizuur worden gemaakt voor het looien van leer.

(foto boven)
Nogmaals gezicht op de oude Schippersschool. Nu Wijkcentrum de Eekmolen. Deze school heeft ook dienst gedaan als verzamel gebouw in en na de Oorlog als opkomst plaats voor militairen. Het gebouw naast de Eekmolen was de Prinses Irene kleuterschool en later ook nog een peuter opvang. Nu is het gebouw bij het Wijk gebouw aan getrokken.

(foto boven)
Rechts de Sperkhemschool in de Johan Willem Frisostraat. Links zie je nog de gebouwen van Wouda’s Meelfabriek en helemaal achteraan het huisje bij de Harinxmabrug (Sperkhembruge) vooraan links de 1ste Woudstraat


(foto boven)
De Oppenhuizerweg met de tramrail ter hoogte van de Willem Lodewijkstraat. Rechts de boerderij, waar ook Bocreana heeft gezeten. En in de verte zie je nog net de Oppenhuizerweg brug. Vooraan op de hoek links zat kruidenier de Jong

(foto boven)
De oude manege aan de Alexanderstraat in Sneek. Voor menig paarden liefhebber een onvergetelijke manege. De in 1966 in gebruik genomen Manege werd is gebruikt door de rijvereniging De Waterpoorters en later door ponyclub Tally Ho. Ook waren hier wel optredens van artiesten zoals de Golden Earring en Focus.

(foto boven)
De Sipkesmavo waar veel Sneekers herinneringen aan beleven.  De mooie gymnastiek zaal werd gebruikt door heel veel sporters uit Sneek. En heel veel kinderen gingen hier naar school. Nu is een klein gedeelte afgebroken en zijn er kleine bedrijven gevestigd zoals Interlinie en diverse administratieve bedrijfjes.

(foto boven)
De oude ingang van de Sperkhem school in Sneek. Het school gebouw werd in 1988 vervangen door nieuwbouw. Aan de zijde de Jan van Nassaustraat zat nog een kleine sportzaal waar de kinderen gymnastiek kregen.

(foto boven)
De speeltuin in het Sperkhem gezien van uit de Maria Louisestraat. Rechts de Jan van Nassaustraat en boven de Willem de Zwijgerstraat. De foto is genomen vanaf de plek waar nu het Woldenhof is gevestigd.

(foto boven)
Plantsoen Sperkhem  gezicht op de mooiste straat van het Sperkhem, de Colignystraat. Met de Willem de Zwijgerstraat. Een prachtig plantsoen voor de wandeling van de bewoners van het nabij gelegen Wumkeshûs.

(foto boven)
Nogmaals gezicht op het plantsoen de huizen links boven zijn allemaal gesloopt en op deze plaats is het Woldenhof gebouwd. De mast is voor de Telefoon verbindingen. Het plantsoen heeft plaats gemaakt voor een speeltuin

(foto boven)
De Johan Willem Frisostraat laatste gedeelte, waar de sociale huurwoningen ook al plaats moesten maken voor koop woningen. Rechts achter zat de Coöperatie winkel op de hoek van de Flat, heeft later nog dienst gedaan als kantoor voor de renovatie van het Tuindorp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.