Lemmerweg

Lemmerweg en omstreken

(foto boven)
Hier een prachtige foto van de Lemmerweg gezien vanaf de Prinsengracht. Het schip ligt afgemeerd aan de Balthûskade. Let op de prachtige brug in de achtergrond en nog net te zien is de Waterpoort. Toen het verkeer drukker is geworden is het huis aan de waterkant bij de brug afgebroken.

(foto boven)
De Balthûskade in Sneek. Het rijtje huizen naar de Lemmerweg en de Waterpoort. Hier zijn nu de nieuwe appartementen gebouwd in het plan de  poort van Sneek het Boschplein. Hier is aan het einde van de straat ook nog de woning te zien die later is afgebroken.

(foto boven)
De winkel aan de Balthûskade (Balthuisstreekje) naast Akkerman op de foto hierboven ook al zichtbaar. Het is een van de vele winkeltjes die er in Sneek te vinden waren. En ze konden er in die tijd ook nog prima van leven.

(foto boven)
De oude Boschbuurt waar nu het Boschplein complex is geopend, was vroeger een gemoedelijk rijtje huizen. De ophaalbrug was voor de boerderij en de firma Lankhorst een belangrijke verbinding. Aan de Balthûskade werden de schepen geladen met de bekende Lankhorst touwen in diverse maten en gewicht.

(foto boven)
Nog een prachtige foto van de Boschbuurt (Boschgracht) in Sneek. Op de achtgrond is de Watertoren van Sneek nog te zien.

(foto boven)
De Waterpoort van Sneek. Een markant gebouw voor Sneek wat al een lange geschiedenis kent hier moest men vroeger op tijd binnen zijn, anders kwam je niet meer de stad in. Het uurwerk loopt vaak wat achter zodat je toch nog op tijd naar binnen kon.

(foto boven)
Nog een kiekje op de Waterpoort nu gezien vanaf de Lemmerweg. Met aan de rechterkant het autoverhuur bedrijf van Osinga en het bekende Hotel van moeke Jikke Osinga.

(foto boven)

Prachtige familie foto van bakker Yme Gorter aan de Lemmerweg 6 te Sneek. Met vader en moeder met de kleine op de stoel. Met de zoon rechts en haar twee dochters met de mooi versierde fietsen. Het meisje in het midden met de versierde fiets is de moeder van de inzender van deze mooie foto.

(foto boven)
De prinsengracht in Sneek. Met het gezicht op de brug van de woutvaartkade. De Taanhuisjes zijn net niet goed zichtbaar. De prachtige bouw valt hier goed op, eerst een hoog gebouw dan weer laagbouw.

(foto boven)
Prachtige foto van het Hoogend met doorkijk naar de Singel (Achterom) Met rechts nog de handelswaar die al klaar staat om te worden vervoerd met schip of op de wagen. Links de huizen die nu nog aanwezig zijn. En op de  hoek weer het Bierhuis.

(foto boven)
De lemmerweg in Sneek. Veel verkeer is er in deze dagen nog niet, de kinderen spelen op straat. Op de achtergrond nog de in 1908 gebouwde Watertoren van Sneek. Links op de foto de beroemde Stads herberg van Jikke Osinga en rechts het café restaurant “De Waterpoort” van F. Osinga. De voormalige Stalhouderij van J.G. Bokma. Het pand heeft later nog dienst gedaan als schippersinternaat en huishoudschool.

(foto boven)
De Lemmerweg met het vrachtschip de Telegraaf van  J. van Veen die een beurtdienst had op Lemmer.  Op de hoek de kruidenierzaak Bergo van W.A. van der Berg. Daarnaast zat de bakkerij van Hendrik Gorter, nu een snackbar.

(foto boven)
Prachtige kijk op de Geeuw. Hier nog met de boerderij van Cnossen later meel pakhuis en daarna Wams Watersport dat daarna door een hevige brand is verwoest. Op de voorgrond ligt het stoomschip “De Stad Zutphen” Dit stoomschip is al eens bijna vergaan op de Zuiderzee.  Links op de foto het oude kaaspakhuis wat nu zo mooi is gerenoveerd.

(foto boven)
Mooie plaat van de Kolk en Geeuwkade.
(Verhaal uit de krant van 1881 over een kinderlijkje in de Geeuw)
Op een juni 1881 stond een scheepsbouw  Meester over het water van de geeuw te dwalen. Het leek een dag als alle andere dagen. Totdat de scheepsbouwer iets verdacht zag drijven in het water. Het pakje dreef tegen de scheepshelling aan. Samen met een collega viste zij het pakje uit het water. Beide Sneekers schrokken van hun ontdekking. De Geeuw had het lijkje van een pasgeboren kind van het mannelijk geslacht prijs gegeven. Om de hals van het kinderlijkje was een steen bevestigd, een scharenslijper
steen. De scheepsbouwer snelde naar het politiebureau om de commissaris te halen. Na een kort onderzoek werd al vrij snel de 20 jarige ontaarde moeder in Hemelum gearresteerd.

(foto boven)
Gezicht op de Waterpoort vanaf de Geeuwkade in Sneek met rechts de panden van Andringa en Houthandel ter Horst.

(foto boven)
Hier een prachtige foto van de Villa Buitenrust aan de Geeuwkade. Deze mooie Stads Villa is gebruikt als kantoor door Borneman Lak en Vernis. En is daarna bewoond door de Sneeker glasfabrikant Houwink van 1933 tot 1965. Daarna heeft het dienst gedaan als Jeugdherberg van Sneek, en is in 1973 geheel door brand verwoest.

(foto boven)
De Sneker Jeugdherberg Oan ’t Wetter. De voormalige Villa Buitenrust op foto hier boven. Toen de nieuwe Jeugdherberg werd gebouwd op de oude Oppenhuizerweg  werd het oude gebouw vaak gebruikt voor feesten en dans avonden. Veel beginnende groepjes hebben hier gespeeld. Tot aan het moment dat het gebouw in 1973 werd verwoest door brand.

(foto boven)
Gezicht van de Geeuwkade met toen nog mooie oever tuinen. Deze werden vaak gebruikt door de huisvrouwen om de was te doen, met het water van de geeuw. Ook lag de was hier vaak te drogen. En vissers gebruikten het vaak  om hun netten te drogen.

Plaats een reactie: