Grootzand

Het Grootzand in Sneek hoort ook bij ondernemend Sneek.  Veel winkeliers vonden hun plekje op het Grootzand. Een Sneker uitspraak was vaak “er is brân op ’t groatsân” Wat ook wel eens gebeurde, café brand snackbar Lageveen op het Grootzand.

 (foto boven)
Een prachtig plaatje van de Eiërbrug in Sneek. Het pand rechts op de foto was eerst een stoffen en kledingzaak. Na dat HBZ Sneek het pand had verkocht aan Scheer & Foppen verdween de prachtige gevel achter metalen platen.  Dit is gelukkig vrij recentelijk weer ongedaan gemaakt zo dat het pand weer in volle glorie is herstelt.

(foto boven)
Het Stoffen en Kleding Magazijn van HBZ in Sneek (H. Brenninkmeier en Zonen) Op de hoek met het Grootzand. Rechts het Leeuwenburg.

(foto boven)
De Eierbrug nu van uit een andere hoek, met links nog de gevel van HBZ (H. Brenninkmeier en Zonen) Rechts op de hoek met het Schaapmarktplein het Hotel Te Strake. (Te Sneek) Het Leeuwenburg werd voorheen ook wel Kronenburg genoemd. In het pand van Hotel “Te Strake” was later de Frieslandbank gevestigd.

(foto boven)
Sneek Grootzand richting Hoogend vlak na dat de bomen waren weggehaald omdat de auto steeds meer ruimte nodig had. Nu wordt hier vaak de markt van Sneek gehouden met een vaste plaats voor Theo Ruis bloemen en de Vishandel van Abbink.

(foto boven)
Foto van het Grootzand met op de voorgrond de mooie pilaren van een café of iets dergelijks met de naam “De Toekomst” verder zie je rechts de brug, nu een vaste overkluizing.  Prachtige foto met heel veel bomen nog op het Grootzand.

(foto boven)
Grootzand nu van de andere zijde. Was prachtig weer deze dag, gezien de
zonneschermen. Ook hier nog een prachtige bomenrij langs het water

(foto boven)
Sneek Grootzand met een foutje op de foto. De foto is gemaakt richting
Schaapmarktplein. Met op de hoek Zandstra sport. Ook is de patat kraam
van Lageveen nog te zien op de kade, waar ik m’n eerste patatje met
mosterd kregen hé!

(foto boven)
Prachtige schepen in het Grootzand te Sneek met veel koopwaar op de wal.
Deze foto is van dezelfde kant als de foto hieronder alleen is deze foto van
een latere datum

(foto boven)
Nogmaals een gezicht op het Grootzand nu met minder schepen. Deze foto is ter hoogte van de Noordelijke Glasfabriek Sneek en later Ger Dijs fotografie.

(foto boven)
Gezicht op de andere zijde Grootzand met rechts de panden waar Douma staal heeft gezeten, maar ook de Nieuwe Wema en Leen Bakker. Nu is het van der Meulen kantoor artikelen.

Plaats een reactie: