Het Station en Omgeving
De belangrijkste straat om vroeger te gaan reizen, is natuurlijk de Stationsstraat. Met aan het eind van de straat het prachtige station van Sneek met ook het oude bus station in de Kanaalstraat Aan het einde van de Kanaalstraat liep een water naar de geeuw, zodat de goederen ook makkelijk per schip konden worden vervoerd. Later is deze weg doorgetrokken naar IJlst.
(foto boven)
Het mooie station van Sneek met op de voorgrond de prachtige lamp. Het gebouw is in 1884 in gebruik genomen Het is bijna tien minuten voor twaalf, de stoom locomotief is in aantocht
(foto boven)
De achterkant van het station in Sneek gezien vanaf het Spoordok. Het spoorcomplex had vroeger een spoor meer dan tegenwoordig. Met een draaibrug konden locomotieven worden gekeerd. Ook was er een grote waterkraan die de Stoomlocomotieven van water konden voorzien.
(foto boven)
De trein onder stoom staat op het station van Sneek klaar om te vertrekken richting Leeuwarden. Er is natuurlijk tijd genoeg om even te poseren voor de fotograaf, en anders gooien ze er wat extra turf bovenop.
(foto boven)
Hier staat de Tram staat op de Bolswarderweg al onder stoom. Klaar om richting van Bolsward te vertrekken. Ook hier wordt nieuwsgierig naar de fotograaf gekeken. Al in 1882 werd de tramlijn Sneek-Bolsward onderhouden. In het gebouw werden ook goederen opgeslagen die moesten worden vervoerd. Nadat de tram was opgeheven, heeft het gebouw nog dienst gedaan als garage voor NTM bussen. Het gebouw is kort geleden met de grond gelijk gemaakt.
(foto boven)
Nogmaals station Sneek met de stoomtrein richting Leeuwarden.
(foto boven)
De Sik staat op station Sneek onder stoom. Hij kwam waarschijnlijk net binnen, aan de stoom aan de achterkant te zien.
(foto boven)
De Stationsstraat ter hoogte van de Westersingel. Met de in 1883 gebouwde Koningsbrug. De fraaie lampen van de brug zijn in de jaren 50 verwijderd. Dankzij een gift van C & A konden de lantaarns in 1979 weer worden geplaatst, als vast onderdeel van de brug.
(foto boven)
Nog een mooie foto van de zelfde Koningsbrug nu met uitzicht naar de Wester-Singel. De HBS is hier nog mooi te zien. Daarna zijn de panden omgebouwd tot Postkantoor van Sneek. En nu is het Theater Sneek op deze zelfde plaats gebouwd.
(foto boven)
Op de foto staat stationsweg dit moet volgens mij stationsstraat zijn. Op deze foto is in de achtergrond de voormalige Veemarkt op het Martini plein nog te zien.
(foto boven)
Het begin van de stationsstraat gefotografeerd vanaf het stationsplein.
Met de prachtige heren huizen zowel links als rechts van deze straat.
Deze straat was versiert met mooie bomen en ieder huis had een grote
tuin voor het huis. Veel zakenmensen en doctoren woonden hier.
(foto boven)
De Dokter Boumaweg heette vroeger de Stationsweg dit vond men vroeger denk ik te moeilijk stationsstraat en weg is natuurlijk ook niet handig voor de post. De foto boven laat het beroemde restaurant “Het Park” van Piso zien. Deze stond vroeger op de hoek Dr. Bouma weg en de Parkstraat aan de overkant waren de spoorbomen met daarnaast nog een sigarenkiosk. Naast Piso is nog het oude Sint Antoniusziekenhuis van Sneek te zien. Helaas ook weg “maar we hebben er alles aan gedaan om het te behouden” maar ja al die scheuren, der doe je niks an!!! toch.
(foto boven)
Mooie foto van het Sint Antonius Ziekenhuis in Sneek. De gevel is hier nog in originele staat. Bij een latere verbouwing is er een overkapping bijgekomen en zijn de muren wit geverfd. Dit alles om het Ziekenhuis een moderne uitstraling te geven.
(foto boven)
Het Ziekenhuis vanaf het station gezien. Hier is later het Doktershuis aan vast gebouwd. Deze foto is gemaakt op 25 mei 1904 en laat de prachtige gevel mooi zien
(foto boven)
Hier het gebouw na de renovatie. Het gebouw heeft een moderne overkapping en is keurig strak wit geverfd. Ook is er een oprit gemaakt met overkapping (Luifel) voor de mensen die met een auto patiënten kwamen brengen en ophalen.
(foto boven)
De kinderafdeling van het Sint Antonius Ziekenhuis in Sneek. Voor de afleiding mooi kleuren aan de ronde tafel. Mooie hoge kinderbedjes, gelukkig zaten er rekken voor zo dat je niet uit bed kon vallen.
(foto boven)
Op het dak was een terras waar de kinderen konden spelen. Alleen als het weer mooi was konden ze hier naar hartenlust knikkeren of andere spelletjes doen.
(foto boven)
De vrouwen afdeling van het aangebouwde ziekenhuis. Gezellig met acht personen op de kamer. Kwam je als patiënt lekker tot rust toch?
(foto boven)
Een foto van de Grot in de tuin van het Sint Antonius Ziekenhuis in Sneek. Bij het altaar waar de nonnen konden genieten van de tuin
(foto boven)
Het Doktershuis van het Sint Antonius Ziekenhuis van Sneek. Hier kwam je vaak binnen als patiënt, of als je naar een spreekuur moest.