Singel

De Singel

Het Achterom zo werd het vroeger genoemd vanwege de achterkant van
de panden aan het Grootzand. En de overkant van de gracht noemde men
de Singel  (gedempte singel)
De singel was in vroegere tijden een belangrijk aanvoer water in Sneek
Veel handelaren  woonden aan het water. Op de Singel heerste dan
ook veel bedrijvigheid. De heer Pier Wieringa had een groothandel in
Aardappelen en Stro Thomas Groenendaal de Koperslager Tromp de
timmerman en Jacob Hiemstra slager Firma Kuipers Bierhandel. Het
pakhuis van de firma Bouma en garagebedrijf Loots & Fritsma om maar
een paar te noemen.

Leuke foto van de ophaalbrug over
het Grootzand richting Singel. Links
nog de gerestaureerde huizen van de
Singel met op de verste hoek Het
Twents Bierhuis van P. Kuipers.

(oude advertentie)

DORTHMONDER LAGERBIER
15 CENT PER GLAS
bij Haanstra

(foto boven)
Een prachtig hoekje oud Sneek. Links het pand waar nu Bakker de Haan zit. Met uitzicht naar het Scarne (Grootzand) Rechts de Comestibles van R. Kasemier met de melkkarren om de melk te venten

(foto boven)
Het Twents Bierhuis gebouwd in 1619 P. Kuipers Bierhandel aan het Achterom in Sneek met rechts de verfwinkel van Speurder van de heer Tjallema en de panden waar Poiesz supermarkt was gevestigd. Op de achtergrond de Rooms Katholieke Martinus kerk met de ranke toren spits. Het schip op de voorgrond is van de aardappelhandel Pier Wieringa.

(foto boven)
Het achterom met het fraaie pakhuis dat nu nog bestaat. Het is het pand van Stoom Boekweitpellerij & Meelfabriek De Hoop van de firma N. Bouma & Zonen te Sneek bekroond op Tentoonstellingen Amsterdam Bremen Wenen Parijs en Arnhem In het pand is nu een chinees restaurant gevestigd.

Hier de tekst die vermeld staat op de ansichtkaart
Lieve Jan
Joost en ik zijn beiden over gegaan, Barend en Piet ook
En Bea heeft een grootte
slang op sterk water gezet
Vele groeten van Bram

(foto boven)
De Singel met de brug ter hoogte van de Martinuskerk en de korte Pijpsteeg op de achtergrond is nog de overkluizing te zien. Het grachtje liep nog tot aan deze overkluizing ter hoogte van de Hooiblokstraat.

(foto boven)
De overkluizing van de Singel tot aan hier was de Singel nog open en de Poortezijlen en gedempte Pol waren keurig gedempt. Links op de foto Champagne fabriek Jaasma waar ook het zogenaamde koegelstje bier gemaakt werd. Nu het magazijn van het Drop trommeltje.

(foto boven)
De Singel ter hoogte van het Hooiblok met rechts de garage van Sipke Hannenburg. Die  later naar de Dr. Boumaweg ging verhuizen in verband met zijn Taxi bedrijf. Daarna betrokken door garage bedrijf Loots & Fritsma later alleen Loots. Fritsma ging verder op de oude Koemarkt in Sneek. Verder op het hekwerk van de Doopsgezinde kerk en het hoekhuis van het Hooiblok.

(foto boven)
Prachtige foto van de Singel met de Rooms Katholieke Martinus kerk. Aan elke kant een prachtige rij met bomen Links ook weer de garage van Loots & Fritsma. Het straatbeeld wordt nog bepaalt door handkar en fiets.

(foto boven)
Hier een kijkje op de Singel toen deze nog Achterom werd genoemd. De boot in  het water is ter hoogte van de zaak van de tabakszaak Primera Jorna, en in de  panden daarvoor zit nu de IJssalon Min 12.  In het witte huis aan de overkant met de fraaie trapgevel zat de Sneker Nieuwsblad nu is het Doppio Espresso Sneek.

(foto boven)
De Pollen ofwel de Gedempte Pol in Sneek. Met aan de linkerzijde de Groentetuin van Hendrik Johannes Bast. Aan de rechterkant de kantoren van R. Gorter & Zn in de achtergrond nog een stukje van de Gedempte Poortezijlen.

(foto boven)
De singel hier nog helemaal open ter hoogte van Suupmarkt- Kleinzand met in de achtergrond de Rooms katholieke Martinus Kerk.

(foto boven)
Nog een foto van de Singel ter hoogte van het Hooiblok met de prachtige liefdesbankje. In de verte nog de ophaalbrug naar de korte pijpsteeg.

(foto boven)
De singel omstreeks 1955 niet echt veel veranderd op wat bedrijf wisselingen na. Rechts op de hoek zat de winkel van Kroon, nu de Decorette Sneek en Links zaten de panden van de Sneker Courant.

Singel rond 1900

(foto boven)
Zondag morgen de kerk loopt uit en de mensen blijven nog even staan voor de foto. Een prachtige foto overigens want het laat een perfect beeld zien van deze tijd waarin de dames keurig gekleed in wit en de heren keurig gekleed in een driedelig pak en met een hoed op. En wat nu modern is hadden ze toen ook al de kinderen in de zelfde stijl als de moeder 


(foto boven)
Deze panden zijn grotendeels verdwenen deels door de supermarkt van Poiesz. Tot aan de steeg waar de boot aan vast zit zijn de panden gesloopt. Nadat de supermarkt de deuren had gesloten zijn er op deze plek weer appartementen gekomen.

Plaats een reactie::