Het Centrum van Sneek Deel 2
Schaapmarktplein Nauweburgstraat Wijde Burgstraat Kruizebroederstraat Kleine Kerkstraat en Grote Kerkstraat Het oude binnenstad gedeelte van Sneek met veel historie en veranderingen ten opzichte van eigenaren en de diverse verbouwingen die dat met zich mee bracht.
foto boven)
Het prachtige afgewerkte torentje boven kledingzaak Bervoets rechts het beroemde Hotel De Stad Munster van de familie Stockmann. Die eerst een Hotel had op het schaapmarktplein. Het hotel had een beroemde keuken. Naast het hotel zat het bekende café “De Drie Friezen” er werd hier vaak gerepeteerd door de plaatselijke muziek verenigingen.
Oude advertentie
Groote Voorstelling
Door den Wereldberoemden Zwarten Amerikaan genaamd
ISMAEL MAHOMETH.
GROOTE ACROBATISCHE TOEREN in de Gymnastiek en Balanceren
op de slap hangende trapeze, en zware Toeren door het werken met
een 100 kan’s vat, gevuld met water Opgeluisterd door Muziek
Entree: eerste rang 40 cent tweede rang 25 cent
Op Zaterdag 21 februari 1880, bij S. BOUMA, Schaapmarkt
(foto boven)
Meer een recentere foto van de Wijde Burgstraat met het gemoderniseerde gebouw van Bervoets. Aan de rechterkant Haweko bazar en drogisterij de Vijzel en links heren kleding Tromp met daarnaast het voormalige Hotel Munster nu als belasting kantoor van Sneek.
(foto boven)
Ingang Nauwe Burgstraat met prachtige bomen op het schaapmarktplein Een stel kooplui met hun manden proberen zo hun waar te verruilen of te verhandelen. Rechts weer het pand van Bervoets met de mooie gevels nog intact
(foto boven)
Nogmaals Nauwe Burgstraat met uitzicht op schaapmarktplein. Met rechts de winkel van Lampe en de eerste auto’s in het straatbeeld. En ook de daarbij behorende borden. Zoals je kunt zien aan het parkeer verbod naast de winkel.
(foto boven)
Prachtige kijk op het Schaapmarktplein en de Nauwe Burgstraat, met rechts de touwslagerij van Zandstra daarnaast de etalage van Vroom & Dreesmann het pand waar je op het eind tegen aankijkt is het mooie pand van C & A met de sierlijke pilaren.
(foto boven)
Het Schaapmarktplein in Sneek nu met parkeerplaatsen voor de Auto’s Rechts Vroom & Dreesmann met de mooie etalages
(foto boven)
Nogmaals het Schaapmarktplein met uitzicht op de Nauwe Burgstraat. Op de hoek Het sigaren huis van Bloemhof voorheen de Vorstenlanden en nu snackbar La Bamba
(foto boven)
Prachtige doorkijk naar de Kruizebroederstraat met rechts het prachtig ontworpen gebouw van Kledingzaak C & A en links het pand van Bervoets met prachtige boog poort
(foto boven)
De Wijde Burgstraat in Sneek met links Hotel de stad Munster van de familie Stockmann en het bekende café “de Drie Friezen” Het pand heeft later nog de Belastingdienst gehuisvest en is daarna afgebroken.
(foto boven)
De Kruizebroederstraat met links het grote pand van Kooistra en van der Veen groothandel in sanitair. verder op nog schoenmaker Posthuma en rechts de visboer de Haan. en verderop aan het eind van de straat Bakker van der Meulen later Oppenhuizen. Ook kwam hier de eerste echte Sneker koffiebar de Witte Kat van Jan Huizinga. En in de Nauwe Noorderhorne daarna Koffiebar Tipico ( later de Koopermolen) van Leo Hasz. En in de Scarnestraat ging Rinke’s Koffiebar van start.
(foto boven)
Nogmaals De Kruizebroederstraat in Sneek met in de achtergrond het gereformeerde verpleeghuis aan de Wijde Noorderhorne.
(foto boven)
De Kruizebroederstraat nu vanaf de ander kant. Rechts het Schoenen Magazijn van Hein Mullers. Het pand heeft in de loop der tijd veel bewoners gehad zo zaten er onder meer Comestibleswinkel van Glastra, kantoor van notaris Miedema, belastingkantoor en woning van inspecteur Soutendijk, en politiebureau van Sneek. Links op de foto “Het Volksmagazijn”
(foto boven)
De Kleine Kerkstraat met de oude gevangenis die in 1841 is gebouwd naar een ontwerp van Pieter Waltenbergh. Is later ook nog gebruikt als Tabaksfabriek (gebroeders Groeneveld)
(foto boven)
De Kleine Kerkstraat in Sneek nu gezien van uit de Marktstraat. Met gezicht op Oud Burger Weeshuis gebouwd in 1905 links zie je nog het pand de Keizerskroon.
(foto boven)
Nogmaals Kleine Kerkstraat
nu bekeken vanuit de Marktstraat
met het fraaie in 1905 gebouwde
administratiegebouw van het
OBW naar een ontwerp van
Nicolaas Molenaar
(foto boven)
De Prins Hendrikkade in Sneek met Tram 44 vanaf Joure op weg naar station Sneek. Links de Vismarkt
Plaats een reactie: